Японська кухня

Японська кухня характеризується використанням переважно натуральних, мінімально оброблених продуктів, широким застосуванням морепродуктів, характерними стравами, специфічними правилами оформлення страв та сервіруванням. Найбільш характерними особливостями японської кухні є:

- Використання переважно свіжих продуктів, обов'язково високої якості;

- за винятком рису та соусів не застосовуються продукти «тривалого зберігання»;

- велика номенклатура морепродуктів, які використовуються для приготування страв;

- Прагненням зберегти первозданний зовнішній вигляд та смак інгредієнтів у страві японська кухня відрізняється від більшості азіатських, де продукти в процесі приготування нерідко змінюються до невпізнанності;

- поєднання солодкого з солоним та умами утворює базовий набір смаків у більшості страв; - невеликі порції їжі для більшої різноманітності блюді смаків;

- більшість страв потрібно їсти за допомогою паличок, деякі можна їсти також руками, а виделки та ножі не використовуються взагалі;

- сервірування столу та страв приділяється особлива увага.

 

Основними інгредієнтами японської кухні є:

- Рис - основний інгредієнт японської кухні та основа харчування в Японії.
Для японської кухні найкращі сорти рису, що характеризуються підвищеною клейкістю при розварюванні - при приготуванні з такого рису страва має структуру невеликих грудок, які зручно їсти за допомогою паличок. Рис готується як окрема страва і використовується як компонент при приготуванні безлічі «комбінованих» страв;

- Риба, молюски, морські тварини в японській кухні є другим за важливістю компонентом після рису.
Як правило, при приготуванні вони піддаються лише незначній термообробці (обсмажування, приготування на пару), а деякі страви включаються просто в сирому вигляді;

- соя була принесена в Японію з Китаю, вона застосовується в японській кухні в різних видах, проте практично завжди в глибоко переробленому вигляді: соєве молоко, соєвий соус, тофу, юба, соєва місо, натто, адамаме та інші;

- сансай - їстівні рослини, які ростуть у природному дикому середовищі, а також культурні рослини, такі як наприклад: морква, огірки, капуста, салат, васабі, редис дайкон, бамбук, лотос, батат;

- локшина (удон, рамен, соба) - використовується в різних стравах: у супах, салатах, як гарнір до рибних та м'ясних страв.

 

Страви японської кухні, які неодмінно варто скуштувати:

- суші.
Страва широко відома і в Європі, і в США, і у нас. Тільки в Японії його готують із сирої риби різних сортів. Усього суші близько 200 видів.

- Онігірі.
Рисові кульки, які готують із різноманітними соусами. Їдять їх як гарнір, так і як самостійну страву.

- Моті.
Пиріжки з рисового борошна з різноманітними начинками. Улюблена закуска японців.

- Соба.
Особлива локшина з гречаного борошна, яке подають як у холодному, так і в гарячому вигляді, смажену та варену, у бульйоні та з овочами.

- Удон.
Найпростіша локшина, яку японці теж використовують у різних видах.

- сашимі.
Скибочки сирої риби, морського їжака або креветок з приправою із соєвого соусу та зеленого хріну (васабі).

- Темпура.
Маленькі шматочки риби, запечені в кляр з рідкого тіста.

- Унагі.
Смажений вугор. Іноді його як начинку додають у суші.

- норімакі.
Рисові пиріжки з сирою рибою та водоростями. Смак незвичайний, але спробувати безперечно варто.

- Супи.
У Японії їх безліч. М'ясний або рибний суп набе, суп місо з водоростей, картопляний суп потето, рибні супи суймоно, рамен та багато інших.

Категория: Общая информация | Добавил: Админ (23.01.2020) | Автор: Дмитро E W
Просмотров: 229 | Теги: рис, уксус, окунь, Удон, темпура, Рол, оцет, масаго, суші, морський дім, хоші, сашимі, суші продукт, суші хаус, японська кухня, локшина, унагі, теріякі, васабі, соевий соус | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar